Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

«Αναχωρητές» κλεισμένοι για μήνες στο διαμέρισμά τους

Έντυπη Έκδοση 

«Αναχωρητές» κλεισμένοι για μήνες στο διαμέρισμά τους

Αφού ξεπέρασε την πρώτη «απειλή» του Εμπολα η Ευρώπη πλέον φαίνεται να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σύνδρομο που μοιάζει αν μη τι άλλο περισσότερο... απειλητικό. Λέγεται χικικομορί, η γιαπωνέζικη ονομασία του σημαίνει τους «αναχωρητές», και χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τους δεκαπεντάχρονους της Ιαπωνίας που αποσύρθηκαν από τα εγκόσμια επιλέγοντας την ασφάλεια του υπολογιστή τους όταν συνέβη η οικονομική κρίση του 1990.
Και στην Ευρώπη εντοπίζονται πια περιστατικά χικικομορί, όπου ο ασθενής αποσύρεται εντελώς από το κοινωνικό του περιβάλλονΚαι στην Ευρώπη εντοπίζονται πια περιστατικά χικικομορί, όπου ο ασθενής αποσύρεται εντελώς από το κοινωνικό του περιβάλλονΗ ιστορία, για κακή της τύχη, φαίνεται πως επαναλαμβάνεται και αυτή τη φορά γιατροί του Ινστιτούτου Νευροψυχιατρικής και Εξαρτήσεων του Νοσοκομείου Μαρ της Βαρκελώνης με έρευνά τους που δημοσιεύτηκε χθες στο International Journal of Social Psychiatry διαβεβαιώνουν ότι το ιαπωνικό σύνδρομο έφτασε και σε ευρωπαϊκό έδαφος και δεν χρειάστηκε καν να το μεταφέρει στις αποσκευές του κάποιος ανυποψίαστος σαμουράι.
Οι γιατροί παρατήρησαν 164 περιστατικά στην Ισπανία, ανθρώπους οι οποίοι για χρονικό διάστημα 39 μηνών -κάποιος ήταν αποκομμένος κοινωνικά για τριάντα χρόνια- κλείνονταν στο σπίτι τους για να αποφύγουν οποιαδήποτε κοινωνική συναναστροφή.
Οπως εξήγησαν οι ψυχίατροι που πραγματοποίησαν την έρευνα πρόκειται για ένα φαινόμενο που ήταν πιθανόν υποβαθμισμένο μέχρι σήμερα στην Ισπανία λόγω της δυσκολίας των υγειονομικών αρχών να φτάσουν τελικά σε ανθρώπους μοναχικούς.
Το χικικομορί είναι ψυχοπαθολογική διαταραχή κατά την οποία ο ασθενής αποσύρεται εντελώς, αναχωρεί δηλαδή όπως ακριβώς δηλώνει η μετάφραση της λέξης, από οτιδήποτε σχετίζεται με το κοινωνικό του περιβάλλον για χρονικό διάστημα τουλάχιστον μεγαλύτερο των έξι μηνών.
Στη Βαρκελώνη οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα συγκεκριμένα περιστατικά των ασθενών μετά τη λειτουργία ενός προγράμματος που παρείχε κατ' οίκον υπηρεσίες περίθαλψης σε άτομα που αντιμετώπιζαν σοβαρές νοητικές διαταραχές. Οι γιατροί εκτιμούν ότι το χικικομορί αυξάνεται ανησυχητικά στην Ευρώπη.
Από τα 164 συνολικά περιστατικά που παρακολούθησαν, το 73,8% ήταν άνδρες με μέση ηλικία τα 36 χρόνια και γυναίκες άνω των πενήντα ετών. ΔΑΦΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ
(ΠΗΓΗ: LA VANGUARDIA)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου