Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

«Αἰδώς Ἀργεῖοι» για το θεσμό του εθελοντισμού στην εκπαίδευση

«Αἰδώς Ἀργεῖοι» για το θεσμό του εθελοντισμού στην εκπαίδευση

12:16 | 13 Νοε. 2014
Την έκπληξη αλλά και την αγανάκτηση τους εκφράζουν τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας, για τις δηλώσεις του υπουργού παιδείας περί εθελοντών εκπαιδευτικών που θα αμοίβονται με μόρια.
Σε ανακοίνωση της αναφέρει:
Μεγάλη έκπληξη και αγανάκτηση  προκαλεί στον κόσμο των αναπληρωτών καθηγητών από τη μια η δήλωση του Υπουργού Παιδείας για τους εθελοντές εκπαιδευτικούς, ότι σκέφτεται δηλαδή να καλέσει εκπαιδευτικούς να εργαστούν δωρεάν με αντάλλαγμα μόρια που θα τους βοηθήσουν να ανέβουν θέσεις στους πίνακες κατάταξης όταν – και εφόσον – γίνουν προσλήψεις. Από την άλλη δημοσιεύματα αναφέρουν ως τρόπο κάλυψης των κενών  την προβληματική και αντισυνταγματική πρόσληψη εκπαιδευτικών στα σχολεία μέσω των πεντάμηνων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ. Την ώρα που η εκπαίδευση διαλύεται υπό το βάρος των περικοπών και των τεράστιων κενών και μετά τα αποτυχημένα στην πράξη πυροτεχνήματα του κοινωνικού φροντιστηρίου,  της εντοπιότητας, τα μόρια  των απομακρυσμένων σχολείων αλλά και την παράκαμψη του πίνακα αναπληρωτών όσο αφορά στην Αθωνιάδα σχολή,  έχουμε την  παγκόσμια πρωτοτυπία που  αφορά στην κάλυψη των ελλείψεων καθηγητών και δασκάλων στα σχολεία μέσω εθελοντισμού. Είναι πλέον σαφές ότι επιχειρείται μια πρωτοφανής και συνεχής προσπάθεια παράκαμψης και παραβίασης της σειράς του πίνακα αναπληρωτών.
Η απόφαση αυτή μέσα από το μανδύα της δήθεν κάλυψης των κενών   συμπυκνώνει την απαξία που δείχνει το Υπουργείο σε χιλιάδες ωρομισθίων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών που  εργάστηκαν σε όλη την επικράτεια επί πολλά χρόνια με ανυπέρβλητες οικογενειακές και οικονομικές δυσκολίες και κατοχύρωσαν τη δημόσια προϋπηρεσία τους σύμφωνα με τους νόμους και τις κείμενες διατάξεις. Καταδεικνύει επίσης την περιφρόνηση του σε ένα αξιοκρατικό τρόπο πρόσληψης ωρομισθίων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών (πίνακας αναπληρωτών ), σε ένα σύστημα που το ίδιο έχει ορίσει. Είναι πλέον σαφές ότι η  πρόσληψη και προσμέτρηση προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών από  τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών κατοχυρώνει εργασιακά δικαιώματα και δε θα επιτρέψουμε καταστρατήγησή και παραβίασή του .
Η Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας  εκφράζει την εντονότατη αντίθεσή της στην πιθανή αυτή απόφαση του υπουργείου Παιδείας που καταστρατηγεί την αξιοκρατία και τις νόμιμες και διαφανείς  διαδικασίες πρόσληψης ωρομισθίων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Η πιθανή αυτή  απόφαση συμπυκνώνει την απαξία που δείχνει η ελληνική πολιτεία στη Διδακτική Πράξη  , στους επιστήμονες που η ίδια εκπαιδεύει, αλλά και το σύστημα που η ίδια έχει ορίσει για την πρόσληψη των καθηγητών στη δημόσια εκπαίδευση. Απαιτούμε αξιοκρατικές προσλήψεις αναπληρωτών για κάλυψη των κενών και χωρίς παράκαμψη της σειράς  μόνο μέσα από τους νόμιμους  ενιαίους  πίνακες  αναπληρωτών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Σε εποχές οικονομικής και ηθικής κρίσης ,όπως η σημερινή, επιβάλλεται η σωστή διαπαιδαγώγηση των εφήβων  για την ανάπτυξη του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου της χώρας μας. Η παιδεία του τόπου μας αποτελεί ασφαλώς την καλύτερη επένδυση για το αύριο. Η Πολιτεία δεν πρέπει να  φείδεται   ούτε κόπων ούτε χρημάτων – στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της –  προκειμένου να συνεχίσει να συμβάλλει στην ευόδωση των στόχων της.
Ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας ,τα πολιτικά κόμματα και φορείς, την ΟΛΜΕ, τις ΕΛΜΕ  με αξιοπρέπεια και με ευθύνη να υπερασπισθούν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία συντασσόμενοι στον αγώνα για την υπεράσπιση της αξιοκρατίας  με τους μαχόμενους αναπληρωτές καθηγητές  της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η μόνη λύση που υπάρχει είναι η κάλυψη όλων των οργανικών κενών με μόνιμους διορισμούς κι όλων των λειτουργικών με προσλήψεις αναπληρωτών. Οι μεθοδεύσεις αυτές και η προκλητική συμπεριφορά του  Υπουργείου Παιδείας παραπέμπουν συνειρμικά στην έκφραση «αἰδώς Ἀργεῖοι»  (Ομ. Ιλ., Ε 787, 0 502.).
Καλούμε όλους τους συναδέλφους αναπληρωτές σε παράσταση διαμαρτυρίας της ΟΛΜΕ στο Υπουργείο Παιδείας, την Παρασκευή στις 2 το μεσημέρι, για να απαιτήσουμε άμεσα μαζικούς διορισμούς .
http://tvxs.gr/news/paideia/aidos-argeioi-gia-thesmo-toy-ethelontismoy-stin-ekpaideysi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου