Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Απαγορεύουν προσφορά φαγητού σε αστέγους!

Χριστίνα Πάντζου

Διεθνή

Απαγορεύουν προσφορά φαγητού σε αστέγους!

Στα ενενήντα του, ο Αρνολντ Αμποτ δεν φανταζόταν ότι θα γινόταν παγκόσμια είδηση μόνο και μόνο επειδή πρόσφερε φαγητό σε αστέγους της πόλης του, το Φορτ Λόντερντεϊλ της Φλόριντα.

O Αρνολντ Αμποτ στα 90 του χρόνια έχει συλληφθεί δυο φορές επειδή μοίραζε φαγητό σε άστεγους!
 
Μέσα σε μία εβδομάδα, ο γέροντας, που άποροι συμπολίτες του αποκαλούν «Η Αγία Τερέζα της σίτισης», συνελήφθη δύο φορές από την αστυνομία γιατί παραβίασε νόμο που υιοθετήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου στην Πολιτεία και απαγορεύει την προσφορά φαγητού στους αστέγους σε δημόσιο χώρο. Ετσι, η οργάνωσή του «Αγάπα τους γείτονές σου», που από το 1991 δύο φορές την εβδομάδα διανέμει γεύματα στα πάρκα της πόλης, βγαίνει εκτός νόμου και ο ίδιος απειλείται με φυλάκιση 60 ημερών και πρόστιμο 500 δολαρίων για κάθε «παράβασή» του.
Η πολιτεία της Φλόριντα ψήφισε νόμο στα τέλη Οκτωβρίου, απαγορεύοντας την προσφορά φαγητού σε άστεγους σε δημόσιο χώρο.
«Μοιράζαμε γεύματα στον δρόμο και ξαφνικά ένας αστυνομικός μού άρπαξε το χέρι και με διέταξε: “πέτα το πιάτο, τώρα” λες και κρατούσα όπλο στα χέρια μου», δήλωσε στους δημοσιογράφους οργισμένος που του συμπεριφέρθηκαν σαν να ήταν εγκληματίας. Δεν είναι ο μόνος Αμερικανός πολίτης που κινδυνεύει να μπει στη φυλακή για τον ανθρωπισμό του. Περισσότερες από 70 αμερικανικές πόλεις έχουν υιοθετήσει ή προωθούν νόμους που ποινικοποιούν τις αλληλέγγυες κουζίνες για τους πιο φτωχούς και ευάλωτους πολίτες, σύμφωνα με τον Μάικλ Στουπς της Εθνικής Συμμαχίας για τους Αστέγους.
«Είμαι πενήντα χρόνια ακτιβιστής. Δεν πρόκειται να σταματήσω τώρα», λέει ο Αρνολντ Αμποτ.

Η «Αγία Τερέζα της σίτισης»

Εκθεση της οργάνωσης στα τέλη Οκτωβρίου αποκαλύπτει πως μόνο την τελευταία διετία 22 Πολιτείες πέρασαν (και σε άλλες εννέα συζητούνται τώρα) νομοθεσίες που είτε απαγορεύουν την προσφορά γευμάτων στο ύπαιθρο είτε την περιορίζουν δραστικά, απαιτώντας ειδική άδεια κάθε φορά που πρόκειται να γίνει σχετική δράση, αλλά και απίθανες προϋποθέσεις, όπως τα γεύματα να έχουν παρασκευαστεί σε ειδικά αδειοδοτημένους χώρους, να έχουν συγκεκριμένη θερμοκρασία και να διανέμονται σε πακέτα κι όχι σε πιάτα.
Δυο φορές συνελήφθη ο 90χρονος επειδή προσέφερε φαγητό στους άπορους.
Προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη για ανάλογο νόμο στη Νότια Καρολίνα, η Αμερικανική Ενωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU) κατηγόρησε τις αρχές για κατάφωρες διακρίσεις κατά των αστέγων, αφού παρόμοιοι περιορισμοί δεν τίθενται για καμιά άλλη κατηγορία πολιτών που αποφασίζει να χρησιμοποιήσει δημόσιους χώρους για να φάει: οικογενειακές συγκεντρώσεις σε πάρκα, πικνίκ που οργανώνουν εταιρείες ή τα δημόσια μπάρμπεκιου των αθλητικών συλλόγων. Απορρίπτοντας δε το επιχείρημα ότι αυτά τα μέτρα εγγυώνται την ασφάλεια των τροφίμων που καταναλώνουν οι άστεγοι ώστε να μην αρρωστήσουν, εξήγησε πως οι άστεγοι αρρωσταίνουν όταν η πείνα τούς οδηγεί να τρώνε από τα σκουπίδια.
Επισιτιστική ανασφάλεια
Ολα αυτά ενώ το 14,5% των Αμερικανών, δηλαδή ο ένας στους επτά πολίτες, ζει σε συνθήκες επισιτιστικής ανασφάλειας (όρος που αντικατέστησε στις επίσημες εκθέσεις τη λέξη «πείνα»), σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε τον Αύγουστο η οργάνωση «Τρέφοντας την Αμερική», ένα δίκτυο 200 τραπεζών τροφίμων που προσφέρει τις υπηρεσίες του και στις 50 Πολιτείες. Σύμφωνα με την οργάνωση, 46 εκατομμύρια πολίτες (ανάμεσά τους 12 εκατ. παιδιά και 7 εκατ. ηλικιωμένοι) στις ΗΠΑ εξαρτούν την καθημερινή τροφή τους από τράπεζες τροφίμωνσυλλογικές κουζίνεςδωρεάν σχολικά κυλικεία και κάθε είδους επισιτιστικά προγράμματα. Κι ενώ τα ομοσπονδιακά προγράμματα σίτισης, όπως το SNAP, είδαν τον προϋπολογισμό τους να μειώνεται κατά 6% πέρσι, η ζήτησή τους σε γειτονιές όπως το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης έχει αυξηθεί κατά 30%.
Ο παππούς Αρνολντ και η οργάνωσή του «Αγάπα τους γείτονες σου», διανέμουν δυο φορές την εβδομάδα γεύματα σε άπορους από το 1991!
Αυτό που μπορεί να εξηγήσει την αύξηση των περιορισμών στη δημόσια διανομή γευμάτων είναι στην πραγματικότητα, όπως εξηγεί ο Σκουπς, η προσπάθεια των αρχών να κρύψουν τη ζοφερή πραγματικότητα: «Δεν θέλουν τους αστέγους στα κέντρα των πόλεων ούτε σε χώρους πολυσύχναστους. Επηρεάζει τις επιχειρήσεις τους και χαλά την “καλή τους εικόνα”. Θεωρούν ότι η ποινικοποίηση κάθε έκφανσης της συνθήκης τού να ζεις στον δρόμο -και μία από αυτές είναι η πείνα- θα τους απαλλάξει από την ορατότητα του προβλήματος. Και για να δικαιολογηθούν, επικαλούνται σαθρά επιχειρήματα όπως ότι ταΐζοντάς τους συμβάλλεις στο να παραμείνουν άστεγοι, λες και η κατάστασή τους είναι αποτέλεσμα επιλογής κι όχι ανάγκης».
Στο Φορτ Λόντερντεϊλ δοκιμάζονται όλες αυτές οι προκαταλήψεις. Ο Αμποτ, εκτός από γεύματα, προσφέρει στους αστέγους και δωρεάν σεμινάρια μαγειρικής σε σχολή που ίδρυσε το 2003, από την οποία έχουν ήδη αποφοιτήσει 400 άνθρωποι αποκτώντας τη δυνατότητα να διεκδικήσουν μια θέση εργασίας.
Η σύλληψη του «παραβάτη» . Η σκηνή μεταδόθηκε αστραπιαία στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και κατέφθασαν οι κάμερες.
Συγκινημένος με τα μηνύματα συμπαράστασης που έχει δεχτεί από κάθε γωνιά του κόσμου, διαβεβαίωσε πως είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την αστυνομία όσες φορές χρειαστεί: «Θα επιστρέψω στο πάρκο όπου προσφέρω γεύματα στους αστέγους εδώ και σχεδόν δυόμισι δεκαετίες. Θα συνεχίσω ώς την τελευταία μου ανάσα».
- See more at: http://left.gr/news/apagoreyoyn-prosfora-fagitoy-se-astegoys#sthash.nBie339I.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου