Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Έξωση των γεννητικών οργάνων από τα τουρκικά σχολικά βιβλία βιολογίας

Έξωση των γεννητικών οργάνων από τα τουρκικά σχολικά βιβλία βιολογίας

17:31 | 13 Νοε. 2014
Παπάκια, δελφίνια και πολικές αρκούδες βλέπουν οι 10χρονοι και 11χρονοι μαθητές στην Τουρκία στη νέα έκδοση ενός σχολικού εγχειριδίου βιολογίας καθώς οι φωτογραφίες που απεικόνιζαν το γεννητικό σύστημα του άνδρα και της γυναίκας απαγορεύτηκαν.

Στο βιβλίο, οι φωτογραφίες που απεικόνιζαν το αιδοίο και το πέος που είχαν ενταχθεί στο κεφάλαιο που ήταν αφιερωμένο στην ανθρώπινη αναπαραγωγή αντικαταστάθηκαν όλες από φωτογραφίες, πιο «αθώες», αποκαλύπτει η τουρκική εφημερίδα Hürriyet στον ιστότοπό της.

Την ίδια ώρα οι λέξεις όπως «στήθος» ή «παρθενία» έχουν διαγραφεί, επισήμανε με λύπη ο παιδοψυχολόγος Αμπντουλάχ Τουναλί, απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας. «Πριν, το εσωτερικό σύστημα των γεννητικών οργάνων εξηγείτο με τρόπο προσαρμοσμένο στην εξέλιξη των παιδιών, όπως ακριβώς γινόταν με την καρδιά ή τα νεφρά» συνέχισε ο Τουναλί, που είναι πρώην γραμματέας του συνδικάτου εκπαιδευτικών Egitim-Sen.

«Όμως φέτος το βιβλίο για τις επιστήμες και την τεχνολογία που απευθύνεται στους μαθητές της 6ης δημοτικού έχει λογοκριθεί σε μεγάλο βαθμό, σε συμφωνία με τους ηθικούς κώδικες που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση».

Ο καθηγητής βιολογίας του Πανεπιστημίου Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης Αχμέτ Ζεφίρ κατήγγειλε στο άρθρο της Χουριέτ ένα μέτρο «που προκαλεί περισσότερο κακό παρά ωφελεί τα παιδιά». «Γιατί το κάνετε αυτό στα παιδιά μας, γιατί αυτός ο φόβος;» διερωτήθηκε.
Κατηγορία άρθρου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου