Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Παιδεία με εθελοντές και συνταξιούχους

Έντυπη Έκδοση 

Παιδεία με εθελοντές και συνταξιούχους

Μετά την ευφάνταστη ιδέα περί εθελοντών για να καλυφθούν τα κενά στα σχολεία, το υπουργείο Παιδείας προχωρεί στο άλλο άκρο. Ο Α. Λοβέρδος επιλέγει τη «λύση» για υποχρεωτικό «πάγωμα» των συνταξιοδοτήσεων σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μην αυξηθούν οι υπάρχουσες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό. Μπροστά στο «κανόνι» στην εκπαίδευση, προχωρεί σε μια ιδιότυπη «επίταξη» των εκπαιδευτικών βλέποντας ότι επί υπουργίας του το σύστημα τελεί υπό πλήρη διάλυση.
Enet,grEnet,grΗ Ελλάδα της κρίσης εξακολουθεί να απέχει κάθε προσπάθειας για επένδυση στην Παιδεία, παρ' ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διαμορφώσει σταδιακά μια στέρεη βάση για ένα καλύτερο μέλλον στη χώρα και τους πολίτες της. Αντ' αυτού συνεχίζουν το ψαλίδι στις δαπάνες και αποφεύγουν να επενδύσουν στο ανθρώπινο δυναμικό. Σε μια εποχή που η ανεργία βρίσκεται στο 30%, επιλέγουν να μην προχωρήσουν σε προσλήψεις νέων εκπαιδευτικών, τους οποίους έχει πραγματικά ανάγκη η χώρα, και αποτελούν στοιχειώδη απαίτηση του ρημαγμένου εκπαιδευτικού συστήματος της δημόσιας Παιδείας.
Η πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας έρχεται να συντηρήσει τη συστηματική υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου. Αδυνατούν, ακόμα και σήμερα, να καλύψουν τα κενά σε δασκάλους, ενώ η εκπαιδευτική χρονιά έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο Μπροστά στην ανικανότητά τους, καταφεύγουν σε τεχνάσματα και τρικ, περιορίζονται σε διαχειριστικές λογικές και δρουν ευκαιριακά. Μέχρι να αναλάβει ο επόμενος, στον οποίο προσβλέπουν να σκάσει η «βόμβα».
Θα έπρεπε ο υπουργός Παιδείας και όλοι οι παρατρεχάμενοί του καθημερινά να απολογούνται για τα αποτελέσματα των επιλογών τους και για την ανεπάρκειά τους. Να ζητούν συγγνώμη όχι μόνο γιατί οι πολιτικές τους -στις «καλές» εποχές- οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, αλλά και γιατί συνεχίζουν με τις πράξεις τους να φαλκιδεύουν το μέλλον και της επόμενης γενιάς. Αυτής που υποχρεώνουν να αποφοιτήσει από τα σχολεία χωρίς εφόδια και χωρίς δασκάλους. Θα έπρεπε να ντρέπονται, αλλά έχουν θράσος που περισσεύει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου