00:37 | 14 Αυγ. 2014
Τελευταία ανανέωση 16:52 | 14 Αυγ. 2014
Στο 0,2% του ΑΕΠ εκτιμάται η ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 από την ΕΛΣΤΑΤ. Με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2014 παρουσίασε μείωση κατά 0,2% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2013. Η ύφεση φαίνεται να υποχώρησε καθώς πρόκειται για το μικρότερο ποσοστό από το τρίτο τρίμηνο του 2008. Ωστόσο από τα μακροοικονομικά μεγέθη προκύπτει και ένα ακόμη συμπέρασμα: Η ελληνική κρίση είναι χειρότερη από το κραχ του ’29 στις ΗΠΑ.
Αυτό επισημαίνει και η ιστοσελίδα Quartz παραθέτοντας τα στοιχεία και υπογραμμίζοντας ότι «η κατάρρευση του ελληνικού ΑΕΠ κατατάσσει την ελληνική ύφεση ανάμεσα στις χειρότερες περιόδους ύφεσης της πρόσφατης μνήμης». Εκτός από την επισήμανση της ανεργίας που έχει ξεπεράσει το 27%, στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως η μείωση του ελληνικού ΑΕΠ στα χρόνια της κρίσης ανέρχεται περίπου στο 33%. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο των ΗΠΑ μεταξύ του 1929 και 1933, που άγγιξε το 27%. Ήταν η πιο δύσκολη περίοδος της Μεγάλης Ύφεσης.
Την αισιοδοξία της κυβέρνησης για τα μακροοικονομικά μεγέθη δεν φαίνεται να συμμερίζεται ούτε η Eurobank. Σε μελέτη της για τις προοπτικές του ΑΕΠ και το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα εκτιμά πως απαιτούνται ρυθμοί ανάπτυξης έως τρεις μονάδες πάνω από τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης προκειμένου οι Έλληνες να επανέλθουν στα επίπεδα του 2009.
Σημειώνεται πως στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε η ομάδα των οικονομολόγων, της οποίας μέχρι πρότινος προΐστατο ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. «Το πιθανό τέλος της ελληνικής ''Μεγάλης Ύφεσης'' δεν συνεπάγεται ότι το βιοτικό επίπεδο του μέσου Ελληνα ή της μέσης Ελληνίδας καλυτερεύει, απλά σταματάει η χειροτέρευση του. Δύο ή τρία συνεχόμενα τρίμηνα αύξησης του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΠΑΕΠ) δεν συνεπάγονται αυτομάτως και μια μελλοντική διαρκή πορεία ανάκαμψης», σημειώνουν οι οικονομικοί αναλυτές της Eurobank.
Όπως τονίζουν, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να μεγεθύνεται με ρυθμούς τουλάχιστον κατά 2 με 3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερους σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ-15 έτσι ώστε σε 10 χρόνια από τώρα να προσεγγίσει τα επίπεδα της πραγματικής σύγκλισης που ίσχυαν το 2009.
Κατηγορία άρθρου:
Tags άρθρου:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου