Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Απεξάρτηση (από το κάπνισμα): Μια διαδικασία ενηλικίωσης

Απεξάρτηση (από το κάπνισμα): Μια διαδικασία ενηλικίωσης

12:04 | 17 Αυγ. 2014
Τελευταία ανανέωση 12:09 | 17 Αυγ. 2014
Σταύρος Κεβόπουλος
Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι το κάπνισμα είναι μια βαριά εξάρτηση. Παρ όλα αυτά μέχρι σήμερα η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να βοηθήσει τους καπνιστές με μεθόδους που καμιά σχέση δεν έχουν με την απεξάρτηση.
Το αποτέλεσμα είναι γνωστό σε όλους. Εκατομμύρια καπνιστές σε όλο τον κόσμο αυτή την στιγμή που διαβάζετε το άρθρο, ανάβουν ένα τσιγάρο. Είναι απολύτως φυσικό να συμβαίνει αυτό, αφού αντί για μεθόδους απεξάρτησης στο κάπνισμα χρησιμοποιούνται τσίχλες, αυτοκόλλητα patch, ηλεκτρονικά ομοιώματα και αντικαταθλιπτικά χάπια. Η εξαρτητική λειτουργία όμως δεν αντιμετωπίζεται εξαλείφοντας μόνο τα συμπτώματα της. Απαιτείται οργανωμένη και συστηματική χρήση μεθόδων απεξάρτησης.
Με άλλα λόγια είναι σαν να παραπέμπουμε έναν χρήστη ναρκωτικών ουσιών στον παθολόγο και όχι σε ένα πρόγραμμα απεξάρτησης. Ο παθολόγος θα τον βοηθήσει αποτελεσματικά να ανακουφιστεί από το συμπτώματα της χρήσης, όμως δεν έχει τον τρόπο να τον απαλλάξει από την εξάρτηση του! Έτσι, γίνεται αντιληπτό, ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι διαδικασίες διακοπής καπνίσματος και η απαλλαγή από το κάπνισμα να αποτελούν αντικείμενο των ειδικών της απεξάρτησης.
Βλέποντας τα πράγματα από αυτήν την οπτική γωνία, δημιουργήσαμε το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα απεξάρτησης από το κάπνισμα, το ΆερτοΝ. Το ΆερτοΝ, ¨ο κολυμβητής του αέρα¨ κατά τον Οδ. Ελύτη, δημιουργήθηκε από ψυχολόγους με μεγάλη εμπειρία στις εξαρτήσεις ουσιών, για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του καπνίσματος στην σωστή του διάσταση. Όχι μόνον σαν ένα σοβαρό ιατρικό ζήτημα αλλά και σαν μια πολύ δύσκολη εξαρτητική λειτουργία, που για να αντιμετωπιστεί, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απεξάρτησης.
Η θεραπευτική ομάδα του ΆερτοΝ σχεδίασε και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απεξάρτησης από το κάπνισμα, χρησιμοποιώντας ως κύριο θεραπευτικό εργαλείο το ψυχόδραμα. Το  ψυχόδραμα είναι μια ομαδική βιωματική προσέγγιση. Χρησιμοποιείται ευρέως σε προγράμματα απεξάρτησης από ουσίες, με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Είναι μια ψυχοθεραπευτική μέθοδος ομαδικής εμπειρίας με στόχο την αυτογνωσία, τη θεραπεία και την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων. Οι ρίζες του βρίσκονται στο αρχαίο ελληνικό θέατρο και χρησιμοποιεί στις τεχνικές του την πιο σοβαρή και αποτελεσματική ανθρώπινη ανακάλυψη: το παιχνίδι!
Το ΆερτοΝ είναι το μοναδικό πρόγραμμα απεξάρτησης από το κάπνισμα μέσω του ψυχοδράματος. Πρόκειται για ένα καινοτόμο, σύντομης διάρκειας πρόγραμμα με μικρό κόστος συμμετοχής. Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε μακροχρόνια καπνιστές, που επιθυμούν να απελευθερωθούν από το κάπνισμα. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε ομαδικό πλαίσιο και το κάθε μέλος της ομάδας απολαμβάνει και στηρίζεται στην δυναμική της.
Η «τρισδιάστατη» εμπειρία του καπνιστή μέσα από το παιχνίδι, σε συνδυασμό με τις κατάλληλα σχεδιασμένες ασκήσεις, του δίνουν την δυνατότητα να συνειδητοποιήσει το μέγεθος και την έκταση της εξάρτησής του. Ο καπνιστής παρακάμπτει τον λόγο δια μέσου του παιχνιδιού, αφοπλίζοντας τις ισχυρές δυνάμεις της εξάρτησής του που επιμένουν να τον κρατούν εξαρτημένο. Η «επιτακτική» ανάγκη δίνει την θέση της μέσω του παιχνιδιού στην επιθυμία για αλλαγή και η παρόρμηση μετασχηματίζεται σε διαδικασία «ενηλικίωσης».    
 Η θεραπευτική  ομάδα του ΆερτοΝ είναι κάθετα αντίθετη στον εκφοβισμό και την τρομοκράτηση του καπνιστή. Ο εκφοβισμός είναι μια μορφή ψυχολογικής βίας, που αυξάνει το άγχος του καπνιστή και τον οδηγεί πολύ συχνά σε αύξηση του καπνίσματος. Σχεδόν πάντα αυτός που καπνίζει γνωρίζει τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και το μόνο που δεν χρειάζεται είναι ο εκφοβισμός. Παράλληλα στο πρόγραμμα διακοπής καπνίσματος του ΆερτοΝ είμαστε αντίθετοι με την επιβολή της απαγόρευσης.
Εμείς οι άνθρωποι πολλές φορές επηρεαζόμαστε αρνητικά από απαγορεύσεις που μας επιβάλλονται, με αποτέλεσμα να λειτουργούμε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το ΆερτοΝ δεν απαγορεύει το κάπνισμα για όσο χρόνο ο καπνιστής είναι στην θεραπεία απεξάρτησης. Είναι η ίδια η διαδικασία της απεξάρτησης, που απελευθερώνει την επιθυμία του καπνιστή για οριστική απαλλαγή από τον καταναγκασμό. Η ελεύθερη απόφαση είναι αυτή που τον κάνει υπερήφανο! Η απεξάρτηση είναι μια διαδικασία ενηλικίωσης και έχει σημασία να γίνεται σωστά.-


Κεβόπουλος Σταύρος
ψυχολόγος – ψυχοδραματιστής
Επιστημονικά υπεύθυνος του ΆερτοΝwww.asq.gr - kevopoulos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου