Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Μετά το Μουντιάλ, Κράτος – Κοινωνία: 7-3-του Γιάννη Τσιωνά


Μια ζουμερή αφήγηση του Γιάννη Τσιωνά, για ένα ματς που ξεκίνησε το 2005 και βρίσκεται σε εξέλιξη.
Επειδή η ομάδα μας προς το παρόν χάνει ελπίζουμε στο τέλος να ανατρέψουμε το σκόρ, εξάλλου στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται…
Μετά το Μουντιάλ,  Κράτος – Κοινωνία: 7-3
Βρισκόμαστε στο 2007, στο δεύτερο έτος του αγώνα των δύο ομάδων που έχουν προκύψει από μία μετά την απειλή υποβιβασμού στη 2η ταχύτητα της ΕΕ. Το Κράτος και η Κοινωνία που έχουν προκύψει από την άλλοτε ενιαία και κραταιά Ελλάδα, που τώρα εκπροσωπείται από δύο ομάδες στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το ματς έχει αρχίσει το 2005 και μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον.
Εκτός από μία αψιμαχία που είχαμε μεταξύ του Κώστα Καραμανλή και του παίχτη της ίδιας ομάδας τηςVodaphone που τελικά αποσοβήθηκε, δεν έχουμε κάτι ενδιαφέρον. Η Κοινωνία κάνει κυρίως παιχνίδι στο κέντρο ενώ η Κυβέρνηση έχει καταφέρει δύο τρεις ακίνδυνες επιθέσεις.
Αυτή τη στιγμή έχουμε μια βαθιά μπαλιά από τον Προβόπουλο για λογαριασμό του Κράτους, ο Σάλας ελέγχει την μπάλα, χαμηλή πάσα στον Κώστα Καραμανλή, δυνατό σουτ και γκολ! Είναι το πρώτο γκολ του ματς. Κράτος – Κοινωνία: 1 – 0. Ένα γκολ που αξίζει 27 δισεκατομμύρια, μπορώ να πω. Παρά το γεγονός ότι είναι το πρώτο γκολ οι πανηγυρισμοί είναι συγκρατημένοι, ενώ οι παίκτες της Κοινωνία δε φαίνεται να έχουν καταλάβει τι έγινε.
Χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τελευταία δύο χρόνια. Σεπτέμβριος 2009 και έχουμε μια αλλαγή τώρα, βγαίνει ο Καραμανλής και μπαίνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Περίεργη αλλαγή μιας και δεν έχει δείξει σημάδια κόπωσης. Ο Καραμανλής βγαίνοντας από το γήπεδο κάνει το σήμα της νίκης, όχι, όχι είναι το σήμα ότι χρειάζεται ένα σουβλάκι.
…………………..
2010 και το παιχνίδι έχει όντως ανέβει. Ο Παπανδρέου είναι ξεκούραστος και κινείται πολύ στο γήπεδο. Η μπάλα βρίσκεται στα πόδια του Γεωργίου, παλαίμαχος της Goldman Sachs, τώρα αγωνίζεται με την ΕΛΣΤΑΤ και έχει κληθεί στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα του Κράτους. Είναι ο παίχτης λάστιχο. Μπορεί να αλλοιώσει τα ποσοστά του αγώνα πριν το πάρει κανείς χαμπάρι, δεξιά στον Προβόπουλο ο οποίος κάνει τον περίτεχνο ελιγμό Τ+3, όχι είναι μια καινούργια παραλλαγή της διάσημης τρίπλας του, θα μπορούσα να την ονομάσω Τ+10 και ψηλοκρεμαστή σέντρα, και ναι, ο Παπανδρέου μόλις μπήκε, κι όμως με κεφαλιά γράφει το 2-0. Πρόκειται για την περιβόητη κεφαλιά Καστελόριζο. Φημολογείται ότι μπορεί να τη κάνει ακόμα και φορώντας μωβ γραβάτα. Βλέπουμε στον πάγκο του Κράτους τους έξαλλους πανηγυρισμούς του παίκτη με τα μυστηριώδη αρχικά ΔΝΤ.
Να δούμε αν θα αντιδράσει τώρα η Κοινωνία. Έχει δεχτεί δύο γκολ και φαίνεται να αρχίζει να ζωηρεύει λίγο η ομάδα. Κατεβαίνει με γρήγορο ρυθμό από την σέντρα και με βαθιά μπαλιά της Αντιπολίτευσης η μπάλα φτάνει στο Κοινωνικό Κίνημα, περνάει έξυπνα την Αστυνομία και τώρα είναι τετ-α-τετ με τον τερματοφύλακα του Κράτους, το Ευρώ. Δυνατό σουτ και η μπάλα στο Γ της εστίας της Κυβέρνησης. Είναι το 2-1. Οι ελπίδες αναπτερώνονται από την Κοινωνία. Ένας παίκτης είναι κάτω. Είναι oΒγενόπουλος της Marfin. Φαίνεται να έχει χτυπηθεί εκτός φάσης, ο διαιτητής διακόπτει το παιχνίδι για να διαπιστώσει αν ο παίκτης είναι σε θέση να συνεχίσει. Δε δίνει φάουλ, αλλά επιτρέπει την αλλαγή με τον Κοντομηνά της Alpha.
Η μπάλα για το Κράτος, ο Κοντομηνάς στον Αλαφούζο κι Αλαφούζος στον Μπόμπολα. Αυτός με έξυπνο τρόπο στον Πρετεντέρη, χαμηλό πλασέ και γκολ. Η πορεία της μπάλας ξεγέλασε. Φάνηκε ότι θα είναι προς όφελος της Κοινωνίας και θα βγει άουτ, όμως έγλειψε το δοκάρι από τη μέσα μεριά και κατέληξε στα δίχτυα. Η Κοινωνία δεν πρόλαβε να χαρεί το 2-1 και να προσπαθήσει τη ισοφάριση, τώρα ακόμα στα μέσα του 2010 έχουμε και τέταρτο γκολ, πάλι από τη Κυβέρνηση και το σκορ διαμορφώνεται στο 4-1. Φαίνεται να είναι μια ενδιαφέρουσα χρονιά. Κι άλλη αλλαγή για το Κράτος, μπαίνει ο ΔΝΤ που αποτελεί παίκτη έκπληξη. Δεν τον έχουμε δει να παίζει αλλά έχουμε ακούσει ότι έχει παίξει σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και όντως είναι κινητικός παίκτης, αλλά δε βλέπουμε να δίνει πάσες. Κάνει τρίπλες μόνος του, μας θυμίζει τον Βαμβακούλα. Ωστόσο καταφέρνει να βρεθεί σε απόσταση βολή και με ένα σουτ βολέ καρφώνει την μπάλα στα δίχτυα. Έχουν σαστίζει όλοι, ακόμα και οι συμπαίχτες του δεν πανηγυρίζουν. Η Κοινωνία έχει παγώσει. Ο ίδιος ο παίχτης βγάζει ένα μπλοκάκι και σημειώνει. Επαναλαμβάνει τη συνήθεια του να κρατάει σημειώσεις από κάθε γκολ, μνημόνιο το λέει το μπλοκάκι του. Μόλις μπήκε στο γήπεδο και έκανε ήδη το 5-1.
……………………..
gerneiΕίμαστε στο 2011 και δε φαίνεται να μπορεί να ανατραπεί στο σκορ εύκολα. Ο ΔΝΤ αποδεικνύεται MVP μιας και έχει σκοράρει άλλη μία φορά στο μικρό διάστημα που παίζει. Έχει σημειώσει ξανά στο μπλοκάκι του. Το 6-1 είναι ένα σκορ δύσκολο να ανατραπεί. Πλησιάζουμε στην εκπνοή του 2011 και ο αρχηγός της ομάδας του Κράτους ζητάει δημοψήφισμα. Διαπληκτίζεται με τον διαιτητή που αρνείται και του δείχνει κίτρινη κάρτα. Η πρώτη κάρτα του αγώνα. Συνεχίζει τις διαμαρτυρίες και τον σώζει από την κόκκινη κάρτα ο προπονητής του που τον αλλάζει με τον Παπαδήμο. Ο Παπαδήμος είναι ένας τεχνικός παίκτης, μέσος και όχι επιθετικός. Έτσι αδυνατίζει η επίθεση του Κράτους, αλλά με αυτό το προβάδισμα, είναι ασφαλής κίνηση.
……
2012, τα πράγματα είναι στατικά. Η Κοινωνία δεν έχει δείξει ιδιαίτερη επιθετικότητα που εν δικαιολογείται δεδομένων των συνθηκών. Έχουμε ξανά αλλαγή, ο Παπαδήμος δίνει τη θέση του στον Βενιζέλο, που είναι μέσος-επιθετικός. Είναι κινητικός και κάνει επικίνδυνες φάσεις εκεί που δεν το περιμένεις ενώ έχει εξαιρετική αντοχή. Φαίνεται να αλλάζει πάλι το σχήμα της Κυβέρνησης επί το επιθετικότερο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται έξω από τη μεγάλη περιοχή ενώ η φάση εξελίσσεται από τα αριστερά με τον ΔΝΤ να ανοίγει μπαλιά προς το κέντρο, ο Βενιζέλος είναι με πλάτη προς το τέρμα, αλλά κάνει ανάποδο ψαλιδάκι, είναι φοβερό. Με τέτοιο όγκο δεν πιστεύει κανείς ότι μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Κι όμως το έχει εξελίξει σε τέτοιο βαθμό που το έχει δώσει και όνομα, το αποκαλεί PSI, και η μπάλα είναι στα δίχτυα! Η Κοινωνία κοιτά αποσβολωμένη καθώς δεν περίμενε μια τέτοια κίνηση να καταλήξει σε γκολ. Ο τερματοφύλακας δεν κινήθηκε καν. Νόμιζε ότι η φάση τον ευνοεί, αλλά γύρισε εναντίον του χωρίς να το καταλάβει. Δραματικό το σκορ για τη Κοινωνία διαμορφώνεται τώρα στο 7-1.
……
Σε εξέλιξη επίθεση της Κοινωνίας. Μια από τις λίγες καλές φάσεις που βλέπουμε να δημιουργεί προϋποθέσεις για γκολ. Ο Ψηφοφόρος έχει έρθει σε καλή θέση για σουτ, και έχουμε ανατροπή. Είναι μέσα στην περιοχή. Ναι, είναι μέσα στη περιοχή. Το πέναλτυ θα χτυπήσει ο ίδιος ο Ψηφοφόρος. Ένας ασταθής παίκτης της Κοινωνίας. Έχει βάλει καταπληκτικά γκολ και έχει χάσει μεγάλες ευκαιρίες. Είναι ηλιοκαμμένος από τα τελευταία και είναι γνωστοί οι καβγάδες με τον προπονητή για έξαλλες βραδινές εξόδους σε παραμονές μεγάλων αγώνων. Να δούμε τι θα κάνει. Παίζεται το γνωστό ψυχολογικό παιχνίδι μεταξύ του παίκτη και του τερματοφύλακα. Ο τερματοφύλακας της Κυβέρνησης, το Ευρώ, δείχνει εξαιρετικά ψύχραιμος κάνει αστεία ότι θα αποχωρήσει από τον αγώνα λόγω του Ψηφοφόρου. Ο Ψηφοφόρος φαίνεται ταυτόχρονα υπερδιεγερμένος και ανήσυχος. Ο διαιτητής σφυρίζει, ο Ψηφοφόρος σουτάρει με το αριστερό και το Ευρώ αποκρούει! Ένα ξέπνοο σουτ, πάνω στα χέρια του Ευρώ. Θα έλεγε κανείς ότι η ψυχολογική πίεση νίκησε το πλεονέκτημα του πέναλτυ. Μια μεγάλη ευκαιρία χαμένη για την Κοινωνία.
………
Είμαστε πλέον στην εκπνοή του 10ετούς αγώνα, στο 2014. Το 2013 κύλισε χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Παρά το σκορ οι επιθέσεις της Κυβέρνησης είναι συνεχείς. Οι παίκτες της κάνουν ελιγμούς από κάθε δυνατή γωνία προς τη εστία της Κοινωνίας, από αιγιαλούς και παραλίες, από τα δάση, από όπου μπορεί να φανταστεί κανείς. Οι παίκτες της Κοινωνίας έχουν κάνει ένα καλό αμυντικό παιχνίδι και παίκτες όπως ο Σύλλογος, η Κίνηση Πολιτών και άλλοι έχουν αποσοβήσει σημαντικές απειλές, αλλά το πρέσιγκ είναι δυνατό. Αυτή τη στιγμή έχουμε βαθιά μπαλιά προς τη μεγάλη περιοχή του Κράτους και η Κίνηση Πολιτών με μια κίνηση που ρέει, πιάνει μια άπιαστη κεφαλιά και «κρεμάει» τον τερματοφύλακα του Κράτους και σκοράρει. Η μπαλιά ήταν μια λάθος επιστροφή του ΣτΕ για το Κράτος, αλλά η ευκαιρία δεν πήγε χαμένη. Το 7-2 δεν είναι σκορ για να πανηγυρίζεις, ωστόσο είναι μια ανάσα για την Κοινωνία. Ήταν ένα γκολ που ήρθε ομαλά, θα έδινα 98% πιθανότητα να μπει, όταν είδα την πορεία της μπάλας. Και τώρα, κάτι συμβαίνει. Είναι ακόμα ένα πέναλτυ για την Κοινωνία. Ο Ψηφοφόρος έχει καταφέρει να κερδίσει ακόμα ένα πέναλτυ. Είναι φοβερός αυτός ο παίχτης. Ο Τερματοφύλακας έχει αλλάξει. Αποχώρησε το Ευρώ και τον αντικατέστησε η Ομαλότητα. Δοκιμάζει τα ίδια ψυχολογικά τρικ του Ευρώ. Αυτή τη φορά ο Ψηφοφόρος φαίνεται πιο σταθερός. Το σουτ, η μπάλα αριστερά, ο τερματοφύλακας πέφτει από τη σωστή μεριά και αποκρούει, αλλά η μπάλα καταλήγει στα δίχτυα. Δύο απανωτά γκολ σε μικρό διάστημα. Η Κοινωνία φαίνεται να ανακτά κάπως το ρόλο της στο γήπεδο. Να δούμε πως θα τα πάει στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου