Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Τι πρότεινε ο Τσίπρας στον Γιούνκερ

Τι πρότεινε ο Τσίπρας στον Γιούνκερ

Διαβουλεύσεις

15:17 | 04 Φεβ. 2015
Τελευταία ανανέωση 20:09 | 04 Φεβ. 2015
Την ανάγκη να υπάρξει μια συμφωνία – γέφυρα που θα δόσει ανάσα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία αλλά και την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα κοινό τετραετές σχέδιο για την περίοδο 2015-2018 επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο πρωθυπουργός ανέπτυξε στον πρόεδρο της Κομισιόν τις θέσεις και προτάσεις της κυβέρνησής του.

Η συμφωνία που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνει:

• Ριζοσπαστικό Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.
• Δημοσιονομική εξισορρόπηση, χωρίς όμως τα «αναγκαστικά» και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% ΑΕΠ που καθιστούν την ελληνική οικονομία όμηρο.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ πως η Ευρώπη δεν πρέπει να επιμένει σε ένα λάθος που εντείνει τον φαύλο κύκλο ύφεσης - χρέους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Επίσης ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τους κανόνες της ΕΕ, όμως δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να επιβάλει τέτοιας έκτασης λιτότητα.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι είναι στη διάθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης και θα προσπαθήσει να συνδράμει στην εξεύρεση μιας κοινής συμφωνίας, επισημαίνοντας πάντως ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν.

Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει από την πλευρά της ότι είναι «εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι όλοι οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχονται να συνομιλήσουν μαζί μας και συνειδητοποιούν ότι χρειάζεται χρόνος για διαβούλευση, χωρίς να βάζουν τελεσίγραφα».
Μάλιστα από το Μαξίμου υπογραμμίζεται το γεγονός ότι στις συνομιλίες δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην «τρόικα», η παραμικρή αναφορά στη συνέχιση του προηγούμενου προγράμματος και η παραμικρή αναφορά στη συνέχιση της προηγούμενης πολιτικής.

Λίγο μετά τη συνάντηση ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μάρος Σέφκοβιτς, ερωτηθείς σχετικά με το αποτέλεσμα υποστήριξε ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν να έχουν περαιτέρω συζητήσεις, αλλά όχι μέσω των μέσων ενημέρωσης. 
Ηταν μια πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών, πρόσθεσε ο Σέφκοβιτς, ενώ επισήμανε και ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν συζητήθηκε σήμερα κατά την τακτική εβδομαδιαία συνεδρίαση της Κομισιόν.
Κατηγορία άρθρου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου