Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Προσλήψεις 190.000 εκπαιδευτικών υπόσχεται η κυβέρνηση στην Ιταλία

04/09/14ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προσλήψεις 190.000 εκπαιδευτικών υπόσχεται η κυβέρνηση στην Ιταλία

Στόχος του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι είναι να καταφέρει να καταργήσει τους αναπληρωτές καθηγητές και δασκάλους, καλύπτοντας όλες τις πάγιες ανάγκες των σχολείων της χώρας.
        
 
Ρώμη Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη

Ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, παρουσιάζει τον φάκελο - εκπαιδευτική μεταρρύθμιση REUTERS/ Max Rossi
Ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, παρουσιάζει τον φάκελο – εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
REUTERS/ Max Rossi
Ο Ιταλός πρωθυπουργός παρουσίασε, χθες, την πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση της παιδείας. Οπως είχε ήδη ανακοινώσει, τα βασικά στοιχεία δόθηκαν μέσω διαδικτύου στην ηλεκτρονική πύλη www.passodopopasso.italia.it και με βίντεο μήνυμα του Ματέο Ρέντσι, χωρίς την παραδοσιακή συνέντευξη Τύπου.

Κύριο σημείο τού όλου σχεδίου, η πρόσληψη 150.000 εκπαιδευτικών μέσα στην επόμενη τριετία και η ένταξη στο σύστημα της δημόσιας παιδείας άλλων 40.000 μέχρι το 2019. Στόχος του επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης είναι να καταφέρει να καταργήσει τους αναπληρωτές καθηγητές και δασκάλους, καλύπτοντας όλες τις πάγιες ανάγκες των σχολείων της χώρας. Συνολικά -όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ρέντσι- φιλοδοξεί να διαθέσει για τη στήριξη δημόσιας παιδείας είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ, μειώνοντας τις δαπάνες σε άλλους τομείς του κρατικού προϋπολογισμού.

Περισσότερα απολυτήρια λυκείου

Σχετικά με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης, η ιταλική κεντροαριστερή κυβέρνηση θέλει να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό των μαθητών που παίρνουν απολυτήριο λυκείου, να ενισχύσει την πρόσβαση στη δυνατότητα ταχείας πλοήγησης στο διαδίκτυο και να μετατρέψει τα σχολικά συγκροτήματα -ιδίως σε υποβαθμισμένες περιοχές- σε σημεία αναφοράς για σειρά κοινωνικών δραστηριοτήτων.

«Η δημόσια παιδεία σύμφωνα με τον Ρέντσι» θα βασίζεται -τουλάχιστον στις μέχρι τώρα προθέσεις- και στην αύξηση μισθών για τους εκπαιδευτικούς, ανάλογα με την επίδοσή τους και όχι με την προϋπηρεσία (οι λεπτομέρειες του όλου σχεδίου θα πρέπει, όμως, να καθοριστούν) και στην αύξηση των καθηγητών, οι οποίοι στηρίζουν τα παιδιά εκείνα που παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες και χρειάζονται επιπλέον διδασκαλία και βοήθεια.

«Οι κυβερνήσεις, κατά κανόνα, θεωρούν ότι το κεφάλαιο της παιδείας είναι το τελευταίο με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθούν, ικανοποιούν πρώτα όλες τις υπόλοιπες ανάγκες και απαιτήσεις. Εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Μέχρι και τον Δεκέμβριο αναμένεται να αναπτυχθεί διάλογος με καθηγητές και μαθητές. Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, το όλο σχέδιο θα περάσει στη φάση της εφαρμογής.

Το μεγάλο στοίχημα, βεβαίως, είναι να βρεθούν οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι. Χθες, η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Μαριάνα Μαντία έκανε γνωστό ότι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων δεν πρόκειται να αυξηθούν ούτε το 2015, λόγω της οικονομικής κρίσης. Για να μπορέσει, όμως, να φέρει σε πέρας όλες τις παρεμβάσεις που έχει προγραμματίσει στον τομέα της παιδείας, ο Ιταλός πρωθυπουργός και πρώην δήμαρχος της Φλωρεντίας θα αναγκαστεί να προχωρήσει, αναμφισβήτητα, και σε περαιτέρω περικοπές.

Είναι σαφές ότι το κύριο ζητούμενο παραμένει η οικονομική ανάκαμψη, πρόκειται για το στοιχείο βάσει του οποίου θα κριθεί το συνολικό έργο του Ρέντσι. Προς το παρόν, ο ηγέτης του «Δημοκρατικού Κόμματος» επιβεβαιώνει ότι οι φοροελαφρύνσεις της τάξης των 80 ευρώ τον μήνα (για όσους υπαλλήλους κερδίζουν μέχρι 25.000 τον χρόνο) θα ισχύσουν και το 2015. Ελπίζοντας, στο μεταξύ, να ξαναρχίσει να κινείται η οικονομία της χώρας.

Οι αυστηρές πολιτικές επικρίσεις, πάντως, δεν λείπουν: ο πρώην πρωθυπουργός και στέλεχος των «Δημοκρατικών», Μάσιμο Ντ' Αλέμα, με δηλώσεις του στο κεντροαριστερό φεστιβάλ της «Λ' Ουνιτά», χαρακτήρισε «μη ικανοποιητική» τη μέχρι τώρα απόδοση της κυβέρνησης Ρέντσι.

«Η κυβέρνηση, αναμφισβήτητα, κάνει κάποιες προσπάθειες, αλλά τα έως τώρα αποτελέσματα δεν μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικά», δήλωσε ο Ντ' Αλέμα, ο οποίος θεωρεί ότι «στο επίκεντρο της κυβερνητικής δράσης πρέπει να βρεθεί η κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας».

Σε σχέση, δε, με την επιλογή της Ιταλίδας υπουργού Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι ως εκπροσώπου της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης δεν δίστασε να τονίσει: «Αισθάνομαι μια χαρά. Εγώ δεν ζήτησα τίποτα, απλώς μου είχε γίνει σχετική πρόταση και θα μπορούσα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην Ιταλία με διαφορετικό τρόπο. Αλλαξαν ιδέα; Κανένα πρόβλημα, είμαι ελεύθερος».

Η αβυσσαλέα απόσταση που χωρίζει τον Μάσιμο Ντ' Αλέμα από τον Ματέο Ρέντσι είναι πιθανόν, τώρα, να οδηγήσει σε ανοικτή, πολιτική σύγκρουση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου