Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Σε διαπραγμάτευση ο συνδικαλιστικός νόμος και το ασφαλιστικό

Ηλεκτρονική Έκδοση 

Σε διαπραγμάτευση ο συνδικαλιστικός νόμος και το ασφαλιστικό

Καυτή εβδομάδα προβλέπεται για το υπουργείο Εργασίας, καθώς η τρόικα φέρεται να ασκεί έντονες πιέσεις για ομαδικές απολύσεις και αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ενώ ζητά να ανοίξει το Ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα εργασιακά θέματα που θα συζητηθούν με την τρόικα περιλαμβάνονται η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, που ισχύει από το 1982, κυρίως σχετικά με τον τρόπο που λαμβάνεται η απόφαση για την κήρυξη απεργίας και ο τρόπος της χρηματοδότησης των συνδικάτων.
 
Ο Γιάννης Βρούτσης αναχωρεί τη Δευτέρα για τη Γενεύη, όπου θα συζητηθεί την Τρίτη η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας, των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΓΣΕΕ) και με συντονιστή τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν και η γενική γραμματέας Αννα Στρατινάκη, καθώς και δύο Έλληνες πανεπιστημιακοί.
 
Το υπουργείο Εργασίας θα επιδιώξει την εξεύρεση λύσης κοινής αποδοχής, για να μετριάσει τις πιέσεις των δανειστών. Ωστόσο, υπάρχουν διαφωνίες από τους κοινωνικούς εταίρους. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων έχουν ταχθεί υπέρ των αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο αλλά «μέσα από διάλογο» ενώ κατηγορηματικά αντίθετη είναι η ΓΣΕΕ. 
 
Ο Γιάννης Βρούτσης αναμένεται να συζητήσει την προσεχή Πέμπτη με τους εκπροσώπους των δανειστών για όλα τα καυτά θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, με επίκεντρο το ασφαλιστικό.
 
Την περασμένη εβδομάδα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, κατά την επίσκεψή τους στο Γενικό Λογιστήριο, ζήτησαν να ενημερωθούν για την πορεία των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων ενώ στις συναντήσεις της ερχόμενης εβδομάδος, αναμένεται να τεθεί το θέμα των ρυθμίσεων για την αποπληρωμή των χρεών προς αυτά. 
 
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί δεν αποδίδουν τις αναμενόμενες εισπράξεις, και η ελληνική πλευρά ζητεί ευνοϊκότερη ρύθμιση που να προβλέπει από 70 έως 100 δόσεις, κυρίως για τις οφειλές έως 15.000 ευρώ που αποτελούν και την πλειονότητα των οφειλών.
 
Την ερχόμενη Παρασκευή, ο Γιάννης Βρούτσης θα κληθεί να απαντήσει στη Βουλή σε επίκαιρη επερώτηση 26 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τα οικονομικά των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και το ενδεχόμενο νέων περικοπών στις συντάξεις.
 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου