Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

«Γιατί πήρατε Γ΄ τάξη; Για να ξεκουραστείτε ε;»



Της Μαρίας Μελεσσανάκη

-           Γιατί πήρατε  Γ΄ τάξη;  Για να ξεκουραστείτε ε; 

 

Αυτό με ρώτησε ένας γονιός την μέρα του Αγιασμού και έμεινα άναυδη, γιατί συνειδητοποίησα πόσο λίγα πράγματα ξέρει ο κόσμος για το έργο μας!  Πιστεύεται γενικώς...  πως όσο πιο εύκολα είναι τα μαθήματα που έχεις να διδάξεις,  τόσο πιο εύκολη είναι η δουλειά σου!  Αμ!  δεν είναι έτσι!  Μακάρι να ήταν!   Μάλιστα νομίζω πως μετά από το "μικρό ωράριο των εκπαιδευτικών" ο δεύτερος επόμενος μεγάλος μύθος είναι αυτός! 

"Σε καταλαβαίνω Μαρία μου! Ξέρεις τι είναι να έχεις να διδάξεις τι είναι ρήμα και ουσιαστικό; Πρέπει να κουράστηκες!! " Μου είπε πριν μέρες με ειρωνική διάθεση ένας φίλος  και κόντεψα να πάθω ζημιά από την αδικία που μ έπνιγε! 

Γιατί πως να του πεις πως η δυσκολία δεν είναι στον ορισμό και πως θα τον πεις, αλλά στο πόση ώρα θα είναι ήσυχη η τάξη για να τον ακούσουν. 

Και άντε πες πως κανείς εκείνη την ώρα δεν σε διέκοψε, (γιατί ήθελε να ρωτήσει αν μπορεί να ξύσει το μολύβι του, ή να πει πως  ο Κώστας από το απέναντι θρανίο στο διάλειμμα τον έσπρωξε)  και σε άκουσαν όλοι!

Ποιος είπε πως κατάλαβαν; 

Αγαπημένοι μου φίλοι! Στις μικρές τάξεις το δύσκολο δεν είναι να πεις αυτό που είναι προγραμματισμένο από την ύλη να πεις, αλλά να βρεις τρόπους να τραβήξεις την προσοχή των μικρών μαθητών από τα τόσα άλλα που κατακλύζουν το μυαλουδάκι τους κάθε λεπτό!

Και αφού βρεις τον τρόπο και τους έχεις όλους μαζί σου,  το επόμενο βήμα είναι να αρχίσεις να  διδάσκεις κάθε φορά κι αλλιώς όλα όσα αναφέρονται στο βιβλίο. Γιατί στόχος σου δεν είναι απλά να τα πεις και να τα  ακούσουν...

Αλλά να τα ακούσουν, να τα δουν και να τους μείνουν! 

Συνεπώς το δύσκολο κομμάτι δεν είναι το αντικείμενο που έχεις να διδάξεις, αλλά οι τρόποι που θα βρεις να το διδάξεις.   Και μη μου πείτε τώρα πως αυτό σπουδάσατε και άρα ξέρετε...  Γιατί όλοι που δουλεύουν με παιδιά ξέρουν πως η παιδαγωγική επιστήμη έχει ένα αγεφύρωτο χάσμα από την θεωρία στην πράξη!

Άλλο να υποθέτεις πως έστω ετούτο είναι ένα παιδί, όντας  φοιτητής στο πανεπιστήμιο και άλλο να έχεις μπροστά σου 26 παιδιά, 9 ετών, όλα διαφορετικά και να πρέπει να τα αντιμετωπίσεις σωστά!

Εκεί θέλει αυτοσχεδιασμό, υπομονή, φαντασία, εκπαίδευση και ένα σωρό άλλα που μπορείτε να υποθέσετε! 

Οι απαιτήσεις κάθε μέρα γίνονται και περισσότερες.  Το "νέο σχολείο" απαιτεί καινοτόμες δράσεις, εκπόνηση δια θεματικών εργασιών, συμμετοχή σ εκδηλώσεις, εκπαιδευτικές εκδρομές κι όλα αυτά σε όλες τις τάξεις και χωρίς η ύλη να έχει μειωθεί στο ελάχιστο! 

Όποιος έγινε εκπαιδευτικός, έγινε ξέροντας πως η επαγγελματική του ζωή  δεν θα είναι εύκολη.  Όμως  δεν ήξερε, πιστέψτε με, πως ακόμη και  γονείς μικρών παιδιών δεν θα μπορούσαν να καταλάβουν τις δυσκολίες και θα θεωρούσαν ξεκούραση την διδασκαλία των μαθητών στις μικρότερες τάξεις! 


ΠΗΓΗ:http://e-mesara.gr/index.php/2014-01-29-19-21-29/4511-giati-pirate-g-taksi-gia-na-ksekourasteite-e

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου