Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Δισεκατομμύρια δολάρια αποφέρει η σύγχρονη σκλαβιά- Εκμετάλλευση

Δισεκατομμύρια δολάρια αποφέρει η σύγχρονη σκλαβιά

Εκμετάλλευση

18:58 | 03 Σεπ. 2014
Τελευταία ανανέωση 08:17 | 04 Σεπ. 2014
Περίπου 21 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε καθεστώς σκλαβιάς σήμερα και αποτελούν θύματα εμπορίου, παράνομης εργασίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με τελευταία έρευνα του ΟΗΕ. Η παράνομη αυτή αγορά εκμετάλλευσης ανθρώπων επιφέρει κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.
Η έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας που περιλάμβανε στοιχεία από το 2012 έδειξε ότι τα κέρδη του δουλεμπορίου είναι τριπλάσια από ότι αναμενόταν. «Εάν υπολογίσει κανείς τα 21 εκατομμύρια σκλάβων και τα 150 δις δολάρια που αποφέρουν σε παράνομο χρήμα θα δει ότι τα στοιχεία είναι μεγαλύτερα από τον πληθυσμό και το ΑΕΠ πολλών χωρών», αναφέρει η έρευνα.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι επιβεβλημένη εργασία, με την μορφή της διακίνησης ανθρώπων με σκοπό την εργασία ή την σεξουαλική εκμετάλλευση, έχει χαρακτηριστικά σκλαβιάς. 
Από τα 21 εκατομμύρια σύγχρονων σκλάβων τα 19 είναι θύματα εκμετάλλευσης του ιδιωτικού κεφαλαίου και τα 2 εκατ. είναι θύματα κρατών και στρατιωτικών ή παραστρατιωτικών δυνάμεων. Τα 14 εκατ. αναγκάζονται σε εργασία στον αγροτικό τομέα, στον κατασκευαστικό, στα οικιακά, στα ορυχεία και άλλα αντίστοιχα, ενώ τα 4,5 εκατ. είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης – τα οποία αποφέρουν και τα μεγαλύτερα έσοδα. Ετησίως μόνο από την σεξουαλική εκμετάλλευση δημιουργούνται έσοδα 99 δις δολαρίων παράνομου χρήματος ετησίως. Η οικιακή εργασία αποφέρει 51 δις δολάρια, και οι κατασκευές, τα ορυχεία και άλλες τέτοιες δραστηριότητες αποφέρουν 34 δις δολάρια.
Τα 21 εκατομμύρια είναι κατανεμημένα σε όλη την υφήλιο, όμως οι περισσότεροι βρίσκονται στην Ανατολική Ασία (11,7 εκατομμύρια). Ακολουθεί η Αφρική με 3,7 εκατομμύρια, η Λατινική Αμερική με 1,8 εκατ., και οι Ανεπτυγμένες Οικονομίες και η ΕΕ έχουν 1,5 εκατομμύρια. Στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη βρίσκονται 1,6 εκατομμύρια. Στην Μέση Ανατολή εκτιμώνται ότι υπάρχουν περίπου 600.000.
Ο Οργανισμός αναφέρει ότι η ενίσχυση των κοινωνικών δικλίδων ασφαλείας για να αποφευχθεί η χρεοκοπία νοικοκυριών θα αποτελέσει ένα ανάχωμα. Ζητά δε από τις κυβερνήσεις καλύτερη εκπαίδευση και μεταναστευτική πολιτική, όπως και αυστηριοποίηση της νομοθεσίας για την ανθρώπινη εκμετάλλευση.
Κατηγορία άρθρου:
Tags άρθρου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου