ντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014
ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ 20.000 ΑΙΤΗΣΕΙΣ
Το τσουνάμι των μετεγγραφών «έπνιξε» τον Λοβέρδο
Ο Ανδρέας Λοβέρδος προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και μεταθέτει τις αποφάσεις για τη λύση του ζητήματος στο τέλος της επόμενης εβδομάδας
Ψηλά τα χέρια σηκώνει το υπουργείο Παιδείας, μπροστά στο συνωστισμό που προκαλούν οι μετεγγραφές των φοιτητών. Παραμονές της έναρξης της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος εντυπωσιάζεται από το τσουνάμι αιτήσεων για μετεγγραφή που έχει σηκωθεί από τα περιφερειακά Πανεπιστήμια της χώρας και κατευθύνεται στις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ κρούουν τον κώδωνα: «Πού θα τους βάλουμε όλους αυτούς;».
Κι ενώ το τοπίο στα Πανεπιστήμια παραμένει θολό, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ανοίγει το ταμείο με τα χρήματα από τις μίζες και τα ρίχνει στην Παιδεία, ανακοινώνοντας ότι φέτος οι φοιτητές της χώρας -και ιδιαίτερα αυτοί της βόρειας Ελλάδας- θα ζεσταθούν από... τα «κλεμμένα» (πρόκειται για ένα ποσόν ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είναι μέρος των χρημάτων που γύρισαν πίσω από τις μίζες). Ακόμα κι αν τα καλοριφέρ ανάψουν στις σχολές της βόρειας Ελλάδας, το ερώτημα είναι πόσοι φοιτητές θα αποφασίσουν να παραμείνουν στα περιφερειακά Πανεπιστήμια.
Μέχρι σήμερα, 20.000 επιτυχόντες των πανελλαδικών εξετάσεων έχουν κάνει αίτηση για να αλλάξουν σχολή και κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, φαίνεται ότι τα τμήματα Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών και Οικονομικών Επιστημών στην Αθήνα έχουν δεχθεί κατά μέσον όρο περίπου 5.000 αιτήσεις για μετεγγραφή.
«Τι θα γίνει αν αντί για 200 φοιτητές, λόγου χάρη, που επιπλέον μπορεί να αντέξει ένα τμήμα του Πολυτεχνείου, πάνε 1.000;» αναρωτήθηκε χθες ο υπουργός. Απάντηση όμως στο ερώτημα δεν έχει ούτε ο ίδιος. «Θα βρεθεί λύση», δηλώνει με βεβαιότητα, αν και ώς τώρα δεν υπάρχει κανένας ξεκάθαρος σχεδιασμός. Κι ενώ οι αιτήσεις για μετεγγραφή στις μεγαλουπόλεις αυξάνονται, ο Ανδρέας Λοβέρδος και το επιτελείο του προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο και μεταθέτουν τις αποφάσεις για τη λύση του ζητήματος στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Σε χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε ότι «δεν τίθεται θέμα μη εφαρμογής του νόμου» και ότι «δεν θα χαθεί το εξάμηνο».
Πάντως, μέχρι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει ο τελευταίος νόμος περί μετεγγραφών, ο κ. Λοβέρδος φορτώνει το φταίξιμο στα εύκολα θύματα: στους φοιτητές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των καιρών, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, είναι ο φοιτητής που αντί να μετεγγραφεί στην Πάτρα ή στη Λάρισα, όπου είναι οι γονείς του ή όπου σπουδάζει ο άλλος του αδελφός, «πάει στην Αθήνα για να περνάει καλύτερα» ή «φεύγει από την Ηγουμενίτσα γιατί του αρέσει η Θεσσαλονίκη». Στην πραγματικότητα όμως, έξω από τα γραφεία του υπουργείου, οι φοιτητές της κρίσης όχι μόνο το κέφι τους δεν κάνουν, αλλά αναγκάζονται να αφήσουν τις σπουδές τους ή να εργαστούν παράλληλα για να τα βγάλουν πέρα, αν ζουν σε άλλη πόλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου