Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Πληρώστε, σπουδάστε, τελειώσατε

Πληρώστε, σπουδάστε, τελειώσατε

Χρήστος Κάτσικας

10:53 | 22 Σεπ. 2014
Τελευταία ανανέωση 10:56 | 22 Σεπ. 2014
Νομική σε 3 χρόνια(!) με τίτλους σπουδών ισότιμους, όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα, με τα πτυχία που απονέμονται από το δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο. Αυτό το τοπίο διαμορφώνει το υπουργείο Παιδείας, που συμπεριφέρεται σαν εργολάβος των κολεγίων επιχειρώντας κάθε χρόνο την υποβάθμιση των ΑΕΙ-ΤΕΙ ώστε να ισχυροποιηθεί η.
Η κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί, χρόνια τώρα, τα δημόσια Πανεπιστήμια με την υποχρηματοδότηση και τα δεκάδες διαλυμένα περιφερειακά τμήματα των ΤΕΙ (χωρίς υποδομές, προσωπικό, φοιτητική μέριμνα και επαγγελματικά δικαιώματα σπουδών) αλλάζει δραματικά το τοπίο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η παραπάνω πραγματικότητα αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των λεγόμενων κολεγίων. Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΑΙΘ συμπεριφέρεται σαν εργολάβος των κολεγίων και η ανακοίνωση, από τη μεριά του, της «έναρξης εκτεταμένου ελέγχου στον χώρο των ΙΕΚ και των κολεγίων» και το «κλείσιμο μεγάλου ιδιωτικού φορέα εκπαίδευσης» δεν μπορούν να φωτίσουν παρά μόνο το μαύρο φόντο μιας χρόνιας επιχείρησης υποβάθμισης των ΑΕΙ για να ισχυροποιηθεί η λεγόμενη ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ιδιωτικές εταιρείες
Ενα πρόσφατο τρανταχτό παράδειγμα (αλλά όχι μοναδικό) της κατάστασης που διαμορφώνεται στον χώρο αυτόν είναι η προσφορά νομικών σπουδών από κολέγιο. Ο λόγος για την «Ε. και Μ. ΦΟΥΚΑΡΑΚΗΣ Ο.Ε.», μια εταιρεία η οποία ίδρυσε ιδιωτικό κολέγιο υπό την επωνυμία «MBS Κολλέγιο Κρήτης».
Στον διαδικτυακό ιστότοπο της εν λόγω επιχείρησης αναφέρεται συγκεκριμένα ότι τα τριετή(!) προγράμματα σπουδών Νομικής που προσφέρει οδηγούν στην απονομή πτυχίου με το οποίο μπορεί κάποιος να κάνει άσκηση και να εγγραφεί όχι μόνο σε Δικηγορικούς Συλλόγους στο εξωτερικό αλλά και εντός Ελλάδας!
Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Αριστερή Ενότητα Νομικής Αθήνας, «σαν να μην έφταναν όλα τα δεινά που έχουν χτυπήσει τους φοιτητές της Νομικής Αθηνών τα τελευταία χρόνια (σταδιακές περικοπές συγγραμμάτων ανά τα έτη, υποβάθμιση του διοικητικού μηχανισμού της Σχολής με τις απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων, δυνατότητα αποφοίτων ξένων κολεγίων να εγγράφονται στους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους, απόλυση των καθαριστριών του ΝΟΠΕ), ήρθε η είδηση που αποτελεί το αποκορύφωμα μιας διαδικασίας περικοπής δικαιωμάτων, τόσο υπό την ιδιότητά μας ως φοιτητών Νομικής αλλά κυρίως υπό την ιδιότητά μας ως μελλοντικών εργαζομένων».
Πέρα από τα παραπάνω, στην ιστοσελίδα της η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει διαθέσιμα και τα νομοθετήματα που της επιτρέπουν να παρέχει τίτλους σπουδών ισότιμους, όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα, με όλα τα πτυχία που απονέμονται από το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο (ΦΕΚ 237-05/12/2012, ΦΕΚ 229-19/11/2012).
Οι χιλιάδες υποψήφιοι που δεν πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποτελούν τον πρώτο αλλά όχι και τον μοναδικό στόχο της ιδιωτικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Δεύτερος στόχος, που γίνεται κυρίαρχος, είναι οι υποψήφιοι οι οποίοι πετυχαίνουν μεν την είσοδό τους σε κάποιο ΑΕΙ-ΤΕΙ, όμως δεν πετυχαίνουν στην τριτοβάθμια σχολή της προτίμησής τους ή σε σχολή του τόπου μόνιμης διαμονής τους.
Οι ρυθμίσεις του ΥΠΑΙΘ της τελευταίας πενταετίας, αφενός με τη μείωση των θέσεων των τμημάτων υψηλής ζήτησης και αφετέρου με τη μείωση θέσεων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ του Λεκανοπεδίου, ουσιαστικά πριμοδοτούσαν και πριμοδοτούν το έδαφος για τη στροφή στην ιδιωτική μεταλυκειακή εκπαίδευση.
Αυτή η πραγματικότητα που περιγράψαμε παραπάνω νομιμοποιεί τα «ακριβά συνοικέσια» χιλιάδων νέων με τα λεγόμενα κολέγια και τα παραρτήματα ξένων φτηνών Πανεπιστημίων, καθώς δίνει την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες τους να «προσφέρουν», σε όσους μπορούν να πληρώσουν δίδακτρα, αυτό που το δημόσιο Πανεπιστήμιο, περισσότερο από κάθε άλλη φορά φέτος, αρνείται: την είσοδο ή την είσοδο σε σχολές μεγάλης ζήτησης.
Σπούδασε αυτό που πραγματικά θέλεις! Να ποιο είναι το απατηλό σύνθημα-οδηγός που προβάλλουν οι επιχειρηματίες της γνώσης ως γνώστες του εμπορίου σε όλους εκείνους που η βαθμολογία τους δεν τους προσγείωσε στην πίστα της σχολής που πραγματικά ήθελαν.
Είναι προφανές ότι το σύνθημα «Σπούδασε αυτό που πραγματικά θέλεις» χτυπάει ακριβώς στην «καρδιά» της αγωνίας χιλιάδων υποψηφίων που εσωτερικεύουν τον αποκλεισμό, αλλά και του τμήματος εκείνου των εισακτέων οι οποίοι «γι’ αλλού ξεκίνησαν και αλλού ο βαθμός τούς πήγε».
Την τελευταία δεκαετία κλαδική μελέτη της ICAP για την «Ιδιωτική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση» παρουσιάζει 44 «εκπαιδευτήρια», στη συντριπτική τους πλειονότητα παραρτήματα Πανεπιστημίων, κυρίως του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.
Oι κύριες κατηγορίες συνεργασιών είναι σύναψη δικαιόχρησης (franchising) για λειτουργία ορισμένων τμημάτων, συμφωνία πιστοποίησης από κάποιο Πανεπιστήμιο (validation) και, τέλος, αναγνώριση και μεταφορά διδακτικών μονάδων για τους αποφοίτους τους που συνεχίζουν τις σπουδές τους, κυρίως σε μικρά ή νέα βρετανικά Πανεπιστήμια.
Τζίρος εκατομμυρίων
Ο τζίρος από τα δίδακτρα που καταβάλλει το σύνολο των σπουδαστών για την απόκτηση «προπτυχιακού» ή «μεταπτυχιακού τίτλου» σπουδών στα «κολέγια» ξεπερνούσε το 2009 τα 110 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά εκτιμάται ότι η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων έχει οδηγήσει σε υπερδιπλασιασμό του, ξεπερνώντας σήμερα τα 250 εκατ. ευρώ.
Ολα τα χτυπήματα που έχει δεχτεί, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, η ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας ουσιαστικά ήταν τμήματα ενός παζλ με συγκεκριμένους στόχους:
  • Πρώτον, εξασφαλίζει οικονομικούς πόρους για την εξυπηρέτηση των μνημονιακών υποχρεώσεων, μεταθέτοντας ολόκληρο κυριολεκτικά το βάρος της κρίσης στις δομές κοινωνικού κράτους πρόνοιας και αφήνοντας στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Δεύτερον, υποβαθμίζει τόσο πραγματικά αλλά και όσον αφορά τη νομική του υπόσταση και τη φήμη του το δημόσιο δωρεάν Πανεπιστήμιο.
  • Τρίτον, νομοθετεί την ίδρυση ιδιωτικών κολεγίων στα οποία σταδιακά δίνει τη δυνατότητα έκδοσης ισότιμων και πλήρων τίτλων σπουδών.
Οι προσφορές στη νέα «εκπαιδευτική αγορά»
Ενα οδοιπορικό στον τρόπο με τον οποίο τα τελευταία χρόνια τα «κολέγια» προσπαθούν να προσελκύσουν πελατεία κάνει ακόμη και τον πιο ευφάνταστο να τα χάσει.
Σε διαφήμιση από το Διαδίκτυο καλούνται οι υποψήφιοι να αποκτήσουν μέσα σε 4-6 εβδομάδες «εγγυημένους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς τίτλους (Bachelors, Masters, MBA and Doctorate Degrees).
«A Genuine Univers1ty Degree in 4-6 weeks! Have you ever thought that the only thing stopping you from a great job and better pay was a few letters behind you name? Well now you can get them! BA BSc MA MSc MBA PhD Within 4-6 weeks! No Study Required! 100% Verifiable! These are real, genuine degrees that include Bachelors, Masters, MBA and Doctorate Degrees. They are fully verifiable and certified transcripts are also available. Just call the number below. You’ll thank me later… 1-334-323-5633 / 24 hours a day, 7 days a week including Sundays and Holidays»
Σε άλλη, παλιότερη διαφήμιση το «κλου» των υποσχέσεων: Δύο πτυχία, μάλιστα, δύο παρακαλώ, μέσα σε μόνο τρία χρόνια σπουδών, υπόσχεται Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών – Κολέγιο στους Ελληνες μαθητές. Απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση των δύο πτυχίων, σύμφωνα με την ανακοίνωση, εκτός από τα δίδακτρα η φοίτηση μόλις δύο εξαμήνων σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού και των υπόλοιπων τεσσάρων στην Ελλάδα!
«Διπλά πτυχία
Στο πλαίσιο του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης, το Δημόσιο Γαλλικό Πανεπιστήμιο PARIS 13 και το Δημόσιο Ιταλικό Πανεπιστήμιο του TRENTO απονέμουν στους φοιτητές της Νομικής, μετά από επιτυχή τριετή εκπαίδευση, ΔΥΟ πτυχία, το πτυχίο Νομικής του PARIS 13 και το πτυχίο Νομικής του TRENTO.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ:
- Οι φοιτητές του PARIS 13 να φοιτήσουν επιτυχώς δύο εξάμηνα, από τα έξι συνολικά, στο TRENTO και αντιστρόφως.
- Οι φοιτητές του PARIS 12-IdEF, ως φοιτητές του PARIS 13, έχουν τη δυνατότητα, αφού φοιτήσουν επιτυχώς δύο εξάμηνα στο TRENTO, να τους απονεμηθούν δύο πτυχία»
Από διαφημιστικό γνωστού Κέντρου Ελευθέρων Σπουδών-Κολεγίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου