Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

«Φόρτσα στο πετάλι... πάμε για ορθοπεταλιές»


Έντυπη Έκδοση 

«Φόρτσα στο πετάλι... πάμε για ορθοπεταλιές»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τον ΚΥΡΙΑΚΟ ΙΩΣΗΦΙΔΗ
Είναι η δεύτερή του αγάπη μετά το σπρέι και το γκράφιτι για τα οποία είχε γράψει παλαιότερα μια σειρά λευκωμάτων (το Χρώμα της Πόλης, στο Δρόμο, muralart κ.ά.).
«Κάθε ποδήλατο, κάθε ποδηλάτης, έχει και μια διαφορετική ιστορία να διηγηθεί, που συνδέεται με το χρόνο και την ιστορία του τόπου» Κ. Ι.«Κάθε ποδήλατο, κάθε ποδηλάτης, έχει και μια διαφορετική ιστορία να διηγηθεί, που συνδέεται με το χρόνο και την ιστορία του τόπου» Κ. Ι.Βγήκε έτσι και εδώ μια ανάγκη να γράψει μια ιστορία για το ποδήλατο στην Ελλάδα, παλιές φωτογραφιές αθλητών και καταστημάτων τού κέντρισαν το ενδιαφέρον και η θύμηση από το παλιό του Mercier. «Η δημιουργία της ομάδας μας, όμως, του Bikeart.gr -μια κίνηση για να προωθήσουμε τη χρήση του ποδηλάτου μέσα από την τέχνη- και η αγαστή βοήθεια του φίλου Same84 έδωσαν την ώθηση να ασχοληθώ πιο συστηματικά με την αρχική ιδέα». Μιλάμε με τον Κυριάκο Ιωσηφίδη, δημιουργό του λευκώματος «Το ποδήλατο στην Ελλάδα, 1880-2012» από τις εκδόσεις Κέρκυρα.
- Πού βρήκατε το υλικό;
«Το υλικό ανιχνεύτηκε από ιδιωτικά αρχεία εμπόρων και καταστηματαρχών εποχής, αθλητών και παραγόντων, σε τοπικές εφημερίδες εποχής, σε φωτογραφικά αρχεία ανά την Ελλάδα κ.α. Κύρια όμως από τις συζητήσεις με ανθρώπους του χώρου από όλη την Ελλάδα, οι πληροφορίες των οποίων "έδεναν" και ένα κομμάτι του παζλ και αυτό με τη σειρά του αλυσιδωτά οδηγούσε σε νέα στοιχεία κ.ο.κ. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται μιας και με το χρόνο καινούργια στοιχεία έρχονται στο φως και νέο φωτογραφικό υλικό».
- Τι περιλαμβάνει το βιβλίο;
«Μια σύντομη ιστορική ανασκόπηση της παρουσίας του ποδηλάτου στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, μια καταγραφή με συνεντεύξεις και προσωπικό φωτογραφικό υλικό ανά την Ελλάδα από ανθρώπους του χώρου που είναι η δεύτερη και η τρίτη γενιά, εμπόρους καταστηματάρχες, κατασκευαστές, αθλητικά σωματεία και συλλόγους και τις κινηματικές δράσεις πολιτών, την ελληνική αθλητική ποδηλασία και αθλητές-τριές της ταξινομημένο ανά νομό και πόλη. Περιλαμβάνονται επίσης κείμενα για την ποδηλασία που έχουν γραφτεί για το λεύκωμα, από τους Θάνο Βλαστό, Χριστίνα Κουλούρη, Γεώργιο Πιττερό, Απόστολο Παπαδόπουλο, Οδυσσέα Σαβόπουλο, Αλκη Ζερβό, Μάριο Βακάκη και Σπύρο Παπαγεωργίου. Το λεύκωμα "κλείνει" με τους υπότιτλους των φωτογραφιών του λευκώματος, μια εκτενή καταγραφή επιπλέον πληροφοριών, των πηγών, βιβλιογραφία, ιστορικά στοιχεία για την αθλητική ποδηλασία κ.ά.».
- Πότε πρωτοεμφανίστηκαν τα ποδήλατα στη χώρα μας;
«Υπάρχουν διάφορες γνώμες και θεωρίες! Για την Αθήνα αναφέρεται ότι εμφανίστηκαν το 1869, σε διάφορες άλλες πόλεις όπως Τρίπολη ή Κέρκυρα το 1880 κ.λπ. Σίγουρα όμως τις πρώτες "παρουσίες" ποδηλάτων τις έχουμε είτε από ξένους εμπόρους που έμεναν στην Ελλάδα -όπως για παράδειγμα στην Πάτρα οι Αγγλοι έμποροι σταφίδας φέρνουν μαζί τους και ποδήλατα- είτε και από Ελληνες μετανάστες που φέρνουν με τον επαναπατρισμό τους και ποδήλατα σαν δείγμα πλούτου και μοναδικότητας».
- Η λαογραφία του;
«Μπορεί κανείς να εντρυφήσει στο λεύκωμα ή στη σελίδα του φίλου του Γιώργου Πιτερού (oldhistoricbicycle.blogspot.gr) και των φίλων του κλασικού ποδηλάτου και να γευτεί ιστορίες ποδηλατικές που μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές και σε άλλα ήθη».
- Ποδηλατουπόλεις;
«Η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα, η Κως, το Μεσολόγγι, ο Βόλος κ.ά.».
- Τι είναι το Bikeart.gr;
«Είναι μια ομάδα που συστήσαμε με τους φίλους Same84 και Kez και προσπαθούμε να προωθήσουμε το ποδήλατο και την κουλτούρα του μέσα από την τέχνη με εικαστικές συμμετοχικές δράσεις, εκθέσεις κ.λπ. Μια προσπάθεια να ενώσουμε και να φέρουμε σε επαφή όλους εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι τολμούν να υποστηρίξουν το ποδήλατο σαν μέσο, σαν ιδέα και σαν τρόπο ζωής, εκείνους οι οποίοι διεκδικούν ελεύθερους δημόσιους χώρους για μια βιώσιμη πόλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου