10:41 | 04 Σεπ. 2014
Τελευταία ανανέωση 10:41 | 04 Σεπ. 2014
Για τουλάχιστον 2.618 οργανικά και λειτουργικά κενά σε ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης κάνει λόγο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (ΠΟΣΕΕΠΕΑ), τη στιγμή που ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, δηλώνει ότι θα πιστωθούν 300 θέσεις για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σε σχολεία ειδικής αγωγής καθώς και 350 θέσεις για την παράλληλη στήριξη μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.
Κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί έξω από τα γραφεία του υπουργείου Παιδείας από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), τις οικογένειές τους αλλά και τη συμμετοχή της ΠΟΣΕΕΠΕΑ, ο κ. Δερμεντζόπουλος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ και της Ομοσπονδίας Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού.
Η υποστελέχωση
«Ενα ζήτημα που μπορεί να λυθεί άμεσα είναι η επαναφορά του ποσοστού πρόσληψης κατά προτεραιότητα των εκπαιδευτικών με αναπηρία στη Γενική Εκπαίδευση στο 10% και χωρίς να περιορίζεται η διάρκεια ισχύος της σε μόνο ένα σχολικό έτος» λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Από την πλευρά της η ΠΟΣΕΕΠΕΑ έθεσε το χρόνιο ζήτημα της υποστελέχωσης των σχολείων. «Δεν αποκομίσαμε κάτι ουσιαστικό από τη συνάντηση. Ο υφυπουργός μάς ενημέρωσε ότι θα υπάρξουν 300 πιστώσεις για σχολεία ειδικής αγωγής και 350 πιστώσεις για την παράλληλη στήριξη. Μιλάμε δηλαδή για 650 θέσεις τη στιγμή που τα κενά ξεπερνούν τα 2.500» τονίζει ο κ. Στάθης Καρπενησιώτης, πρόεδρος της ΠΟΣΕΕΠΕΑ.
Σε προηγούμενη επιστολή/διαμαρτυρία προς τον Ανδρέα Λοβέρδο η ΠΟΣΕΕΠΕΑ ανέφερε αναλυτικά τα κενά και όλα τα σοβαρά προβλήματα στελέχωσης των ειδικών σχολείων και των διαγνωστικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών.
Ερώτηση στη Βουλή
«[...] υπάρχουν 461 κενές οργανικές θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, αφού δεν έγινε ούτε ένας μόνιμος διορισμός την προηγούμενη σχολική χρονιά [...]. Προσθέστε και τα διαπιστούμενα κάθε χρόνο 1.657 τουλάχιστον λειτουργικά κενά σε ΕΕΠ-ΕΒΠ που φέτος εν μέρει μόνο καλύφθηκαν με προγράμματα ΕΣΠΑ, ΟΑΕΔ (5μηνα). Στα κενά πρέπει να προστεθούν και οι ανάγκες στελέχωσης των Επιτροπών Διαγνωστικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης [...] και ανέρχονται σε τουλάχιστον 500. Συνολικά πρόκειται για 2.618 τουλάχιστον οργανικά και λειτουργικά κενά σε ΕΕΠ και ΕΒΠ, που θεωρούμε απαραίτητο να καλυφθούν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με στόχο τη διασφάλιση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην εκπαίδευση όλων των μαθητών».
Για το ζήτημα των κενών θέσεων στις δομές της ειδικής αγωγής έχουν καταθέσει ερώτηση οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ζητώντας από τον υπουργό Παιδείας να τους ενημερώσει πότε και με ποιον τρόπο θα γίνουν οι σχετικές προσλήψεις.
Κατηγορία άρθρου:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου